Related Reviews
The Daily Telegraph
beautifully shaped and crisply articulated performances
more >>

Norwegian Baroque Orchestra - John Dowland: Lachrimae - Kjell Moe (Norwegian)


01 September 2003
Kjell Moe

Samtidig med at ensemblet holder konsert under Oslo kammermusikkfestival gis denne CD'en ut. Det er det britiske CD-merket LINN Records som står bak.

All ære til britene - og all ære til Randi Stene, Rolf Lislevand og Norsk Barokkorkester. For dette er virkelig utsøkt, det er vakkert nesten inn i det hinsidige og vi har nesten ikke ord for hva vi hører. Ryktet må ha gått foran ensemblet, for konserten med dem var den desidert mest etterspurte, internasjonale artister som Leif Ove Andsnes, Maria Joaõ Pires og Gidon Kremer til tross!

John Dowland var engelskmennenes fremste komponist på 1500-tallet, i den epoken som gjerne benevnes som sen-Tudor. Han var en fremragende lutt-spiller og var en tid ansatt ved hoffet til Christian IV. Derfor er det antatt, som Rolf Lislevand påpekte ved konsertene under fjorårets kammermusikkfestival, at han også besøkte Norge og Akershus festning på kongens tjenestereiser i Norge.

Disse sangene knytter seg til melankolien slik den framsto i Laschrimae-temaet i endel av Dowlands komposisjoner. Han knyttet noen av dem til orkesterbearbeidelser rundt dette temaet og resten av sangene og musikkstykkene på denne CD'en er vevet inn i disse bearbeidelsene på en fin og utsøkt måte.

Hans mest kjente sang overhodet er kanskje Flow my Tears som er representert på CD'en. Men ellers er dette utsøkt og skjønn musikk, flott tilrettelagt av musikerne og med Rolf Lislevands strengeinstrument klimprende som behagelig akkompagnement enkelte steder.

Dowland er ikke så kjent her hjemme, i hvert fall ikke direkte. Men det spørs om ikke alle dem som siden 60-taller blitt kjent med musikken til The Pentangle, Bert Jansch og særlig John Renbourne vil finne gjenkjennelse i denne musikken.

Dette er musikk du må få med deg!


Bookmark and Share


Related Links

Norwegian Baroque OrchestraNorwegian Baroque Orchestra
John Dowland: LachrimaeJohn Dowland: Lachrimae