Dunedin Consort - J.S. Bach: Violin Concertos - Netherlands Radio 4

Vioolconcerten van J.S. Bach door het Dunedin Consort

Het Schotse Dunedin Consort weet onder leiding van John Butt steeds opnieuw te verrassen met hun interpretaties van bekende werken.

Hun nieuwste opname van Bachs betroemde Vioolconcerten is weer een schot in de roos. De concurrentie is groot bij deze werken maar deze cd valt op als een van de betere uit de catalogus.

De Bederlands- Italiaanse violiste Cecilia Bernardini is concertmeester bij het Dunedin Consort en neemt op deze cd als solo partijen voor haar rekening.

De cd opent met het lyrische en vrolijke Concerto voor viool en hobo, met alst solist Alfredo Bernardini, de vader van Cecilia. 

Daarna volgen twee van Bach's Vioolconcerten en de Sinfonia van Cantate 21 die opent met een solo voor de hobo. En als afslutier het meersterlijk Concert voor twee violen met zijn beroemde en sublieme langzame deel.

Hoewel Bach vooral bekend is als organist en toetsenist, was hij ook een zeer verdienstelijk violist en dat is te horen in deze heerlijke muziek.

Het Dunedin Consort speelt op historische instrumenten. Onder leiding van Bachspecialist John Butt klinken ze fris, pittig, hier en daar uitbundig én ... lekker compact. Zoals dat hoort!

Het Dunedin Consort is genoemd naar het kasteel in Edinburgh: Din Eidyn. En net als deze toeristische trekpleister is het Dunedin Consort  van steeds groter cultureel belang voor de stad.

Netherlands Radio 4