Filters

Ingrid Fliter - Chopin: Nocturnes - Politiken

6/6

Det her er så måneskinsfint, men alligevel har det sin egen styrke. Her er ro, men hver tone har kant. På samme måde som måneskiven har det en nat, hvor man vågner og ser den gennem vinduet, mens hele verden sover.

Den argentinske pianist Ingrid Fliter er ikke bare en ægte musiker og god på sit instrument. Hun har også en særlig fornemmelse for Chopins pianisme og poesi, og på dette album, indspillet i december sidste år og nu udgivet, spiller hun Chopins nocturner for soloklaver, så man ikke kan ønske sig mere.

Det er repertoire, som pianister kloden over prøver kræfter med til koncerter og foran indspilnings- mikrofoner hver ene- ste dag, og en pianist som Daniel Barenboim har leveret mesterlige udgaver af nocturnerne, da han var yngre, men Fliter er helt oppe på siden af ham.

Musikken virker enkel, men der er så meget at lytte til, når Fliter lader en enkelt tone blive hængende som en eftertanke, eller når hun lader en anden glide bag en sky. Når hun holder musikken levende med små varierede gentagelser, og når hun lader Steinway-flyglets klang stå ærligt og usminket som den gør på denne fine optagelse. Det britiske plademærke Linn markedsfører sig specielt på sin fremragende lyd, og man oplever Ingrid Fliter og hendes flygel klart placeret i et rigtigt koncertrum, mens hun spiller.

Ingrid Fliter er simpelthen Chopin-pianist, og hendes klaverteknik og klang er forbilledlige. Hun holder musikken svævende og opmærksomheden fanget, mens hun lodder dybder og giver plads til en palet af følelser med vemod og melankoli som de centrale. Efter hendes fremragende indspilninger af Chopins præludier og de to koncerter for klaver og orkester er her en ny referenceindspilning af hans drømmende maneskins-nocturner.

5
Politiken
28 November 2018