Filters

Ingrid Fliter - Scottish Chamber Orchestra - Chopin: Piano Concertos - Klara

Het was op aanraden van Martha Argerich, die andere grote Argentijnse pianiste, dat Ingrid Fliter in 1992, op 19-jarige leeftijd, haar geboorteland verliet, om te gaan studeren in Europa, o.a. in Freiburg en Rome. Acht jaar later won Fliter de tweede prijs op de belangrijke Internationale Frédéric Chopin Wedstrijd in Warschau, en sindsdien lijkt haar naam voorgoed verbonden met de Poolse componist. Zo nam ze voor EMI al twee voortreffelijke Chopin-cd's op (o.a. de complete walsen, de mazurka's op.59, de barcarolle op.60), en op deze nieuwe cd, haar debuut op het label Linn, vertolkt ze voor het eerst de twee pianoconcerto's.

Fliter wordt op deze cd begeleid door het Scottisch Chamber Orchestra, een ensemble met een relatief kleine bezetting, o.l.v. de Duitse dirigent Jun Märkl. Zij brengen scherp omlijnde kleuren, gezwindheid en een grote transparantie in deze orkestpartijen, die in het verleden zo dikwijls (en onterecht blijkt hier nog eens opnieuw) als zwak en weinig geïnspireerd zijn afgedaan. Opvallend daarbij zijn het zuinige gebruik van het vibrato bij de strijkers, de gezwinde tempi (het gaat vooruit!) en de voortreffelijke houtblazers (de hele groep bijvoorbeeld in het openings-moderato van het tweede of de fagot in de finale van het openingsdeel en in de romance van het eerste concerto).

En dan is er natuurlijk nog het wonderlijke pianospel van de soliste: aan de stijl en aanpak van Ingrid Fliter is er alvast niets kleinschaligs: zij brengt hier Chopin met het grote romantische gebaar, maar ook met de nodige sierlijkheid en poëzie (in de trage delen lijkt ze de melancholische sfeer van de latere nocturnes al te willen aankondigen). Haar krachtige, maar glasheldere toucher doet, hoe kan het ook anders, denken aan dat van Martha Argerich. Maar toch zijn dit heel persoonlijke interpretaties geworden, waarin Ingrid Fliter het verschil maakt door haar heerlijk vrije pianospel (bij momenten lijkt ze de muziek wel terplekke te improviseren) en door de sprankelende virtuositeit en het jeugdige elan waarmee ze deze concerto's aanpakt (dit zijn tenslotte jeugdwerken van een 19- en 20-jarige Chopin!).

Klara
01 May 2014