Filters

Richard Egarr - Sweelinck: Fantasias, Toccatas & Variations - De Volkskrant

In de ogen van de Britse klavecinist Richard Egarr, al dertig jaar gevestigd in Nederland, is Jan Pieterszoon Sweelinck een componist van warmbloedige, kleurrijke muziek, en dat steekt hij op het aan zijn idool gewijde album niet onder stoelen of banken. Met joyeus spel presenteert hij hier zijn eigen favorieten uit Sweelincks oeuvre. Dat dit automatisch leidt tot een soort The best of is in het geheel geen probleem.

Hoe MKB-uitblinker Experius talent bindt met een Chief Happiness Officer De Fantasia Crommatica en de variaties over Mein junges Leben hat ein End ontbreken niet, maar ze zijn ingebed in een fraai en gevarieerd programma dat opent met een wervelende toccata en twee magistrale fantasia’s als hoekstenen heeft. De muziek van Neerlands grootste componist mag vierhonderd jaar oud zijn, er zit volop leven in, zeker bij deze speler.

Behalve door de zwierige, maar nergens losbandige benadering van Egarr krijgt de muziek nog extra charme door de ruisende, rijke klank van zijn Ruckers-kopie en de altijd pikante harmonische spanning die voortkomt uit de gebruikte middentoonstemming.

De Volkskrant
22 November 2019