Filters

Robin Ticciati & DSO Berlin - Debussy: Nocturnes – Duruflé: Requiem - Trouw

Het requiem van Maurice Durufle wordt vaak in een adem genoemd met dat van Gabriel Fauré. Net als Fauré maakte hij er drie versies van waaruit koren kunnen kiezen: met begeleiding van groot orkest, voor leen orkest en voor orgel solo. En net als Fauré schrapte hij het 'Dies irae' en voegde het 'In paravisum' en het 'Libera me' toe.

Duruflé's dodenmis is gekleurd door de Tweede Wereldoorlog. De componist kreeg van het met de Duitsers heulende Vichy-regime in 1941 de opdracht om een symfonisch gedicht te componeren. Om onbekende redenen begon Duruflé aan een dodenmis en die voltooide hij pas in 1944, toen het Vichy-regime al was ineengestort.

Wie katholiek is opgevoed an weleens een traditionele dodenmis heeft bijgewoond, zal veel herkennen. Duruflé gebruikt namelijk de gregoriaanse gezangen die bij de verschillende onderdelen van de dodenmis horen. Zo zingen tenoren en bassen meteen aan het begin de haast monter klinkende 'requiem aeternam'-melodie. Duruflé plakt op dat gregoriaans heel inventief zijn eigen noten.

Deze opname van de grote orkestversie staat onder leiding van Robin Ticciati, die het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin dirigeert. Het Rundfunkchor Berlin is mooi ingestudeered door Gijs Leenaars. De 'Pie Jesu'-solo wordt gezonden door Magdalena Kožená.

De koorbassen zingen de bariton-solo's. Mooie opname, aangevuld met Debussy's 'Nocturnes'.

Trouw
08 November 2019