Filters

Santtu-Matias Rouvali & GSO - Sibelius: Symphony No. 2, King Christian II - De Volkskrant

Wie van het werk van Jean Sibelius houdt, moet dit album horen. En wie (nog) niet van Sibelius houdt, ook.

Het zou normaal moeten zijn dat je met een nieuwe opname van een bekend stuk een nieuw perspectief voorgeschoteld krijgt, dat je tot andere inzichten komt, maar in de praktijk gaat het vaker om accentverschuivingen dan aardbevingen, en soms zijn die accentverschuivingen wel heel klein. De opname van de Tweede symfonie van Jean Sibelius (1865-1957) door de Göteborgs Symfoniker, zoals het orkest in Zweden heet (op de platen: Gothenburg Symphony Orchestra), is er zo een waardoor je je beeld radicaal moet bijstellen.

De associaties bij het werk van de Fin Sibelius zijn vaak die van naaldbomen, donkerte en uitgestrekte landschappen; de clichés van de platenhoezen. Veel dirigenten zoeken die donkerte ook op, met gloedvolle strijkers zoals we die ook in Tsjaikovski-symfonieën horen. Luister bijvoorbeeld naar de (ook heel mooie) opname van de Tweede door Mariss Jansons en het Concertgebouworkest (2005), en hoor hoe de muziek in een wolk van klank tot je komt.

De versie van de Zweden en hun dirigent Santtu-Matias Rouvali (34) kan er haast niet verder vanaf staan. Ineens klinkt Sibelius zoveel verhalender, blijken er tal van subtiele en minder subtiele tegenstemmetjes te zijn, ineens is er zoveel contrast. Je hebt het gevoel dat je partituurles krijgt, zoveel lichten Rouvali en zijn klanktechnici uit, en dat zonder dat het resultaat ook maar een moment fragmentarisch aandoet. De blazerspartijen, vol collectief doorgevoerde knikjes, kwamen zelden zo urgent over. Ook bij Rouvali klinken de strijkers gloedvol, maar niet structureel; wel zijn ze consequent in hun precisie.

De Tweede symfonie wordt gekoppeld aan de Koning Christiaan II-suite, waarin we de spitsvondige toneelcomponist Sibelius horen. Gelukkig worden ook alle andere symfonieën vastgelegd, de Eerste verscheen begin vorig jaar al. Dit orkest is gemaakt voor deze muziek.

1
2
3
4
5
De Volkskrant
20 February 2020