Filters

Thomas Sondergard - Sibelius: Symphonies 2 & 7 - Politiken

Dansk dirigent hvirvler op i følelserne på symfonisk odyssé

Thomas Søndergård er stævnet ud på et lovende togt med sit britiske BBC-orkester.

I øjeblikket er de vilde med at ansætte danske dirigenter i Storbritannien. Særlig hvis dirigenterne hedder Thomas til fornavn. For nylig blev det annonceret, at den tidligere dirigent for DR's symfoniorkester Thomas Dausgaard tiltræder som chefdirigent for BBC's symfoniorkester i Skotland næste år. I Skotland er hans danske kollega Thomas Søndergård allerede førstegæstedirigent for Royal Scottish National Orchestra - og i Wales har Thomas Søndergård sit eget BBC-orkester med efternavnet National Orchestra of Wales.

Med det orkester sejler Thomas Søndergård nu ud på en symfonisk odyssé med ambitionen om at indspille alle Sibelius' syv symfonier, og serien lægger lovende fra land. Thomas Søndergård har i forvejen dirigeret ikke så lidt Sibelius med sit walisiske orkester, siden han overtog det for tre år siden, og hans livtag med Sibelius' 2. Symfoni matcher nogle af de bedste.

LÆS OGSÅStrygerne strutter af positiv energi i debuterende klaverkvartet

Det første, man lægger mærke til, er, at plademærket Linn Records, som står for udgivelsen, lever op til deres ambition om at sælge klassisk musik i lækker lydgengivelse. Kombinationen af klarhed, varme og Sibelius' svimlende symfoniske vidder, som de langsomt samler sig i symfoniens stadig større, bjergtagende landskabsagtige panoreringer, er flot.

Fra tung katastrofe over rolig trøst helt hen til Sibelius, når han leverer inspiration til sirupstemaet fra Chaplins 'Limelight', er dette en indspilning, man har lyst til at fordybe sig i

Søndergård dirigerer Sibelius med et vist tempomæssigt pres fremad, men han forstår hele tiden at kombinere drive med overblik og lange linjer med nærvær i detaljen. Musikken hvirvler op i følelserne, og dysterheden males mørkt op, inden orkestret får lov at summe og hvisle videre fremad, men klarheden er intakt i alle hjørner af nodebilledet.

LÆS OGSÅ'Glemt koncert' markerer smukt violinlegendes 99-års fødselsdag

Den danske dirigent og hans BBC-musikere kombinerer Sibelius' stort åndende melodier med skarptskårne fraseringer. Koblingen af finnens følelsesmættede 2'er med hans kondenserede, men stadig widescreenprægede 7. Symfoni viser, at Sibelius ligesom den jævnaldrende Carl Nielsen havde en personlig tone allerede i sine tidlige værker. En tone, som i Sibelius' tilfælde er præget af et grandiost, tømmermandsplaget mismod.

Fra tung katastrofe over rolig trøst helt hen til Sibelius, når han leverer inspiration til sirupstemaet fra Chaplins 'Limelight', er dette en indspilning, man har lyst til at fordybe sig i, lære at kende og sammenligne med store, ældre indspilninger som Paavo Berglunds, der ifølge udtalelser fra Thomas Søndergård selv har påvirket hans arbejde med musikken.

Politiken
29 March 2015