Filters

Ghalia Benali & Romina Lischka - Call to Prayer - New Folk Sounds

De Oostenrijkse-Belgische gambiste Romina Lischka, met recht en rede als een specialiste beschouwd op het terrein van de oude Europese muziek, ontwikkelde een sterke interesse voor de Noord-Indiase klassieke zang (dhrupad). Met de Tunesische zangeres en ambassadrice van de hedendaagse Arabische muziek Ghalia Benali, bundelde ze de krachten in een beklijvend project waar ze op zoek gaan naar de grootste gemene deler binnen hun muzikale culturen.

Heel verrassend misschien is dit tegelijkertijd het resultaat van hun gemeenschappelijke liefde voor de Franse barokmuziek. Zo weten ze naadloos muziek van Marin Marais of Jean de Sainte-Colombe te verbinden met klassieke Arabische maqams op Arabische (door Ghalia op muziek gezette) gedichten, naast dhrupad-ragas. Zowel Lischka als Vincent Noiret (contrabas en chitarra battente) schreven ook een aantal eigen instrumentalen die mee als rijgdraden fungeren.

Deze drie muzikale uitgangspunten worden voortdurend met elkaar verweven. Zo leggen ze de universele waarheden, verborgen in muzikale en poëtische uitingsvormen binnen verschillende culturele, religieuze en historische contexten bloot en beroeren ze de gemeenschappelijke snaren die er het wezen van uitmaken.

Wars van dogmatiek (de gedichten zijn zeker niet pamflettair, noch uitdragers van een geloofsleer) openbaren ze een spirituele verbindingskracht, waarbij de luisteraar uitgenodigd wordt de eenheid achter alle verschillen te omhelzen. De gedichten, vertaald in het Engels en het Frans, zijn zeker het nalezen waard.
In hun zoektocht naar de connectie tussen hun persoonlijke culturen en muzikale talen weten ze hier een ongemeen authentieke, ingetogen en toch kleurrijke, maar vooral eerlijke set klankentapijten te scheppen, die beroert en ontroert. Een ultieme uitnodiging om tot bezinning en innerlijke rust te komen!

New Folk Sounds
11 January 2021