Filters

Reinbert de Leeuw - Mahler: Das Lied von der Erde - Trouw

Deze cd is een daad van liefde. En voor die daad was enige haast geboden. De opnamen in Amsterdam vonden plaats begin januari 2020. Enkele weken later, op 14 februari, stierf Reinbert de Leeuw, dirigent en arrangeur van deze versie van Mahlers ‘Das Lied von der Erde’.  De Leeuw zelf had aangedrongen om er snel een opname van te maken. Hij voelde zijn einde naderen.

In de zomer van 2019 had hij zijn eigen bewerking uit 2010 met Het Collectief en deze twee solisten gedirigeerd in het Franse Saintes. Met dat Belgische gezelschap had De Leeuw de laatste jaren een warme band. Wat fijn dat het gelukt is om dit werk vast te leggen. Niet alleen omdat het zo’n mooi testament van De Leeuw zelf is, maar vooral ook vanwege de uitermate precieze en geconcentreerde uitvoering. 

Met slechts vijftien musici wordt de symfonische wereld van Mahler als het ware binnenstebuiten gekeerd en van nieuwe kleuren voorzien. Alsof je door de lange buis van een caleidoscoop naar de muziek kijkt, die in schitterende, kleurrijke kristallen uiteenvalt. Tenor Yves Saelens hoeft zich niet op te pompen zoals veel van zijn collega’s dat doen in Mahlers orkestversie. En mezzosopraan Lucile Richardot, met dat aparte en herkenbare geluid van haar, is ideaal in ‘Der Abschied’. Wat zou De Leeuw gevoeld hebben bij haar herhaalde ‘Ewig, ewig’? 

1
2
3
4
5
Trouw
16 October 2020