Filters

Raphaël Imbert Quartet - Oraison - Jazz Halo

‘Oraison’ is een creatie van de Franse saxofonist Raphaël Imbert in het kader van Altitude Jazz Festival waarbij de focus steeds gelegd wordt op multidisciplinaire kunsten.

Imbert vatte het op als een meditatie over het geheugen, de geschiedenis en de muziek als meetinstrument hiervan. Oraison is de naam van het dorp in Haute Provence (FR) dat als enige al zijn straatnamen haalde bij overleden soldaten uit de Eerste Wereldoorlog en verzetsstrijders uit WO II en zo als het ware een eeuwigdurend monument in de tijd vormt. Alleen, het geheugen vervaagt en de connectie van die namen met hun gebeurtenissen raakt stilaan verloren.

Imbert componeerde hierrond een oratorium zonder tekst, eerder een suite van zeventien impressies. Zijn manier om het verleden niet expliciet te evoceren maar toch ergens een link te leggen. Door praktische omstandigheden (de tweede “confinement” die in Frankrijk net iets wat meer vrijheid toestond) hadden de opnamen plaats in een negentiende-eeuwse ruimte van het conservatorium in Marseille. Allemaal elementen die mee de beladen sfeer tekenden. Komt daar nog bij dat het gaat om dezelfde groepsbezetting die Imbert om zich heen verzamelde enkele jaren voordien voor een uitvoering van John Coltrane zijn ‘A Love Supreme’. Veel spiritueler dan dit alles kan je niet gaan.

‘Oraison’ werd zo een elegie aan de vrijheid, de identiteit en het durven in vraag stellen maar tevens aan de historische impact van jazz en aan de Franse poëet en filosoof Georges Bataille. Deze laatste doorbrak heel wat geldende cirkelbeweringen en dat anarchistische facet liet Imbert hier achterwege. Het had tot een totaal andere cd geleid natuurlijk. ‘Oraison’ is sowieso geen album om zomaar even te beluisteren maar de ideale kans om de tijd te stoppen en af te dwalen naar herinneringen en belevenissen uit eigen verleden. Zoals Imbert ook de cd afsluit met drie nummers opgedragen aan zijn drie kinderen. De muzikale beleving van deze buitengewone opname laten we aan de lezer zelf over. Mits de juiste ingesteldheid, een ontluisterende ervaring gegarandeerd.

Jazz Halo
19 May 2021